Praktische adviezen voor thuiszorgmedewerkers

24 oktober 2023
Zorg

Samenvatting van het artikel

 • De zorg voor iemand met ALS vraagt bijzondere aandacht, omdat de ziektesymptomen snel kunnen veranderen en de ziekte per persoon een ander verloop heeft.
 • Spierziekten Nederland heeft een informatieve brochure over de zorg aan mensen met ALS opgesteld voor zorgverleners.

Wie in de thuiszorg werkt, krijgt vaak maar een paar keer te maken met de zorg voor iemand met ALS. Omdat de ziektesymptomen bij ALS snel kunnen veranderen en de ziekte per persoon een ander verloop heeft, vraagt de zorg voor iemand met ALS bijzondere aandacht. De onderstaande brochures voor verpleegkundigen en verzorgenden geven aandachtspunten en praktische adviezen.

Algemene aandachtspunten

 • Schep duidelijkheid over de coördinatie

  Bij ALS is het van groot belang dat één verpleegkundige optreedt als zorgcoördinator en verantwoordelijk is voor een goede afstemming van de thuiszorg op de situatie van degene met ALS. Deze verpleegkundige vervult een spilfunctie in de zorg. Het is belangrijk dat alle betrokkenen weten wie de eerstverantwoordelijke verpleegkundige is.

 • Zorg dat je van de ontwikkelingen op de hoogte blijft

  Bij ALS kunnen de ziektesymptomen snel veranderen. Zorg ervoor dat je bij ieder bezoek weet wat er in de tussentijd eventueel veranderd is. Lees het zorgdossier goed door, laat je door de cliënt of mantelzorger informeren over de laatste ontwikkelingen en houd het dossier zelf ook goed bij.

 • Let op persoonlijke omstandigheden en wensen

  Het verloop van ALS is voor een deel voorspelbaar, maar niet iedere persoon met ALS krijgt dezelfde symptomen in dezelfde volgorde. Ook de snelheid waarmee de ziekte verloopt kan per persoon behoorlijk verschillen. Wees daarom altijd alert op de persoonlijke omstandigheden en de wensen van degene die de zorg ontvangt.

Praktische adviezen

Lees de praktische adviezen voor bijvoorbeeld aan- en uitkleden, tillen, eten en drinken en krampen, en alle andere informatie voor verpleegkundigen en verzorgenden in onderstaande brochure.

Contacteer het ALS-behandelteam (revalidatiecentrum/ziekenhuis) in uw regio voor bijscholingen over ALS, PSMA en PLS en voor afstemming van de zorg voor uw patiënt.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.