Samenvatting van het artikel

  • Omdat mensen met ALS, PSMA of PLS complexe zorg nodig hebben, vraagt dat om bijzondere aandacht van de thuiszorgmedewerker.
  • De ALS Thuiszorgwijzer is een website met informatie voor thuiszorgmedewerkers waarop allerlei praktische en handzame informatie staat over de zorg voor mensen met ALS, PSMA en PLS.
  • De ALS Thuiszorgwijzer is ontwikkeld in samenwerking met thuiszorgverpleegkundigen, patiëntenverenigingen, ALS-behandelteams en patiënten.

Wie in de thuiszorg werkt, krijgt over het algemeen maar een enkele keer te maken met de zorg voor een ALS, PSMA of PLS-patiënt. Omdat de ziektesymptomen bij ALS snel kunnen veranderen en de ziekte per persoon een ander verloop heeft, vraagt de zorg voor deze mensen bijzondere aandacht. Om thuiszorgmedewerkers te ondersteunen en kwaliteit van de zorg te optimaliseren lanceerde het ALS Centrum de ALS Thuiszorgwijzer.

Mensen met ALS, PSMA en PLS hebben tijdens hun ziekte in toenemende mate complexe zorg nodig. De zorg thuis tot aan het overlijden is meestal alleen mogelijk dankzij intensieve zorg van naasten en thuiszorg. Voor een goede kwaliteit van zorg is het belangrijk dat de thuiszorg anticipeert op de snelle veranderingen, zorgt voor een deskundig team en goed samenwerkt met de patiënt, de naasten en het ALS-behandelteam.

Klik hier om naar de thuiszorgwijzer te gaan

Pilot Hands-on training

Het ALS Centrum heeft in samenwerking met een aantal ALS-behandelteams en thuiszorgteams het project Pilot Hands-on training thuiszorg uitgevoerd. Het doel hiervan was het creëren van optimale zorg thuis door de samenwerking tussen een ALS-behandelteam en thuiszorgteam te verbeteren. Uit dit project kwam naar voren dat er een aantal aandachtspunten en knelpunten in de thuiszorg waren die extra aandacht vroegen. Deze aandachtspunten en knelpunten zijn vertaald in een ALS Thuiszorgwijzer.

ALS Thuiszorgwijzer

De ALS Thuiszorgwijzer is een praktisch en handzaam digitaal document waarin belangrijke kernpunten met aanbevelingen voor de zorg zijn opgenomen. Om de informatie toegankelijker te maken voor de thuiszorgteams heeft het ALS Centrum het document omgebouwd tot een speciale website.

De ALS Thuiszorgwijzer kan zowel worden gebruikt door mensen met ALS en hun naasten, als door thuiszorgmedewerkers en andere zorgverleners om belangrijke informatie snel te vinden. De website is zo ingericht dat in verschillende hoofdstukken specifieke aandachtspunten voor patiëntenzorg en organisatie van de zorg worden beschreven.

Mede mogelijk gemaakt door

De ALS Thuiszorgwijzer werd ontwikkeld met financiering van Stichting ALS Nederland en in samenwerking met thuiszorgverpleegkundigen, patiëntenverenigingen, ALS-behandelteams en mensen met ALS.

Klik hier om naar de thuiszorgwijzer te gaan 

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.