DNA-isolatie bij wetenschapsfestival Expeditie NEXT

expeditie-next_3114
2 mei 2024
expeditie-next_3114

Het ALS Centrum was aanwezig bij het nationale wetenschapsfestival voor kinderen: Expeditie NEXT. Het festival is bedoeld om kinderen tussen 4 en 12 jaar oud enthousiast te maken over wetenschap.

Het ALS Centrum voert veel wetenschappelijk onderzoek uit, waaronder onderzoek op het gebied van genetica. We onderzoeken onder andere veranderingen (mutaties) in genen die het risico op ALS, PSMA of PLS kunnen vergroten. Het begrijpen van de genetische basis van deze ziektes is essentieel voor het vinden van effectieve behandelingen.

Experiment: DNA isoleren

Tijdens het festival voerden onderzoekers Kristel van Eijk en Ramona Zwamborn een experiment uit waarbij de kinderen hun eigen DNA isoleerden. Dit praktische experiment gaf de kinderen een tastbaar inzicht in genetica en hun eigen erfelijk materiaal.

Door de mond te spoelen met zout water, komt het DNA gemakkelijk vrij. Vervolgens voegden de kinderen een paar druppels afwasmiddel toe om de cellen te laten barsten. Daarna zorgde het toevoegen van alcohol ervoor dat het DNA weer aan elkaar plakt, waarna witte sliertjes zichtbaar worden: het DNA.

Het experiment was een groot succes, met honderden kinderen die gedurende de dag langskwamen om deel te nemen en zich onder te dompelen in de wereld van wetenschap van het ALS Centrum. Hun enthousiasme was aanstekelijk en maakte de dag geslaagd.

expeditie-next_3150
expeditie-next_3130
expeditie-next_3125
expeditie-next_3142
expeditie-next_3161
expeditie-next_3166

Expeditie Next

Expeditie NEXT is een evenement dat kinderen in de basisschoolleeftijd, samen met hun ouders/begeleiders, uitnodigt om deel te nemen aan een breed scala aan wetenschappelijke activiteiten. Dit keer vond het evenement in Zutphen plaats.

Onder leiding van de fictieve professor Nova Next en haar zes vrienden verkennen kinderen de binnenstad, waar ze kunnen experimenteren, live-onderzoek kunnen bijwonen en mini-colleges kunnen volgen. Dit alles biedt kinderen een kennismaking met verschillende wetenschappelijke thema’s van deze tijd, zoals de klimaatcrisis, pandemieën, sociale ongelijkheid en de digitale wereld.

lab-3

Volg ons op social media

Het ALS Centrum is ook actief op Instagram. Volg ons om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en evenementen.

Naar Instagram