Een dagje mee met geestelijk verzorger Marc Rietveld

marc-klein-bestand
23 april 2024
marc-klein-bestand

Om een inkijkje te geven in het dagelijks leven zoals dat zich achter de schermen afspeelt in het ALS Centrum introduceren wij de reeks Een dagje mee met. Vandaag lopen we mee met Marc Rietveld, geestelijk verzorger bij het ALS Centrum. 

Marc Rietveld werkt sinds 2017 als geestelijk verzorger in het UMC Utrecht en is sinds 2020 onderdeel van het ALS-behandelteam. Marc: “Voordat ik geestelijk verzorger werd, heb ik lange tijd in de ICT gewerkt. Maar uiteindelijk wilde ik terug naar waar mijn hart ligt: mensen begeleiden.” 

Van overleg naar overleg

Vandaag is Marcs dag gevuld met vergaderingen over verschillende projecten waar hij aan werkt. “Vanochtend had ik een overleg met Agora over een landelijk project over palliatieve zorg. Daarna had ik een vergadering over het Zorg van Morgen-traject binnen het UMC Utrecht. Later op de ochtend sprak ik ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie en was ik in gesprek met mensen van Carend over een webinar over palliatieve zorg.” 

Ook in de middag staat Marcs dag vol met overleggen en een bezoek aan een patiënt in het Oekraïnehuis. Marc: “Een typische werkdag bestaat eigenlijk niet. Meestal heb ik meer ruimte om patiënten te spreken en spreek ik vier patiënten op een dag. Ik heb veel variatie binnen mijn werk en dat vind ik heel leuk.” 

Begeleiding bij mensen met ALS

Marc is onderdeel van het ALS-behandelteam, maar ziet ook veel andere patiënten in het UMC Utrecht. “Als geestelijk verzorger kom je met veel verschillende mensen in aanraking. Ik kom bijvoorbeeld ook vaak bij de afdeling psychiatrie, maar ik zie dus ook veel mensen met ALS.” 

“In vergelijking met mijn collega’s bezoek ik mensen met ALS vaker thuis. Een gesprek bij mensen thuis geeft net wat meer diepgang”, vertelt Marc. “Thuis is er een andere dynamiek zichtbaar dan in de behandelkamer. Dat vind ik boeiend om te zien. Daarnaast ben ik bij mensen met ALS vaak tot het overlijden betrokken. Soms leid ik zelfs een uitvaart.” 

Maar wat doet een geestelijk verzorger precies? “Bij mensen met ALS voer ik gesprekken met degene die ziek is, maar ook met de naasten. We praten over hoe iemand omgaat met de ziekte en welke vragen daarbij komen kijken”, legt Marc uit. “Daarnaast is het overlijden, en angst voor de dood, een belangrijk thema. Er zijn veel mensen die het lastig vinden om over hun emoties te praten.” 

‘Het helpt wanneer er een neutrale partij aanwezig is’

“Soms praat ik ook met mensen over hun geloof en de worsteling die ze daarbij ervaren. Ik heb vroeger theologie gestudeerd, dus dat past bij mij. Vaak treed ik op als een soort mediator. Ik faciliteer het gesprek en het helpt wanneer er een neutrale partij bij is. Ook probeer ik altijd de diepte van een gesprek op te zoeken: wie ben jij eigenlijk? Wat geeft jou inspiratie? Ik heb dan voornamelijk een luisterende rol.” 

“Een belangrijk periode vind ik ook het laatste halfjaar van iemands leven. Je wist dat de dood ooit zou komen, maar nu komt het eerder dan verwacht. Ik bespreek dan graag wat iemand nog kan betekenen voor de mensen die ‘achterblijven’. Hoe kun je op een waardige manier sterven? Zijn er nog dingen die je gedaan wil hebben?”  

Psycholoog en maatschappelijk werker

Vaak zijn een psycholoog en maatschappelijk werker ook onderdeel van het ALS-behandelteam. Er is best wat overlap tussen ons drieën”, vertelt Marc. “Waar een psycholoog soms meer bezig is met hoe iemand omgaat met emoties en de beste manier om hiermee om te gaan, wil ik weten: hoe verhoud je je tot je emoties? Ik bespreek veel levensvragen. 

‘De gesprekken raken me enorm. Dat zou ik niet willen missen’

Marc vindt de interactie die ontstaat het mooiste aan zijn werk. “Ik vind de gesprekken die ik voer heel mooi. Het raakt me vaak ook enorm. Dat maakt het heel intensief, maar ik zou het zeker niet willen missen.”

_hvf9687

ALS Zorgnetwerk

Het ALS Zorgnetwerk bestaat uit ongeveer 40 erkende ALS-behandelteams. Deze teams zijn onderdeel van een revalidatiecentrum of van de revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Het ALS Zorgnetwerk stimuleert het delen van kennis en ervaring tussen de behandelteams en bevordert optimale afstemming met thuiszorg en huisarts.

Meer informatie