Meedoen aan een medicijnstudie?

ergotherapeut-met-patient
5 mei 2022
ergotherapeut-met-patient

Het ALS Centrum werkt samen met een groot internationaal team om nieuwe behandelingen voor ALS te ontwikkelen. Hierdoor zijn er de afgelopen tijd veel verschillende medicijnstudies gestart. Veel van deze studies zoeken nog deelnemers. Momenteel loopt er een ongekend aantal medicijnstudies naar nieuwe behandelingen in het ALS Centrum. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken. Twijfelt u over het kiezen van een studie of heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via trialALS@umcutrecht.nl. Wij beantwoorden graag uw vragen en kunnen, als het gewenst is, een 1 op 1 moment met u plannen om verdere vragen of twijfels rustig met u door te nemen.

Alle medicijnstudies in het ALS Centrum worden uitgevoerd onder de vlag van TRICALS. Dit is een internationale samenwerking tussen onderzoekers, patiëntenverenigingen, farmaceutische bedrijven en fondsenwervers uit 16 Europese landen met maar één doel: het vinden van een effectieve behandeling voor ALS, PSMA en PLS.

Medicijnstudies in het ALS Centrum

Hieronder vindt u een korte beschrijving van een selectie medicijnstudies die nog deelnemers zoeken. Deelnemers van alle medicijnstudies krijgen willekeurig een behandeling met het onderzoeksmiddel of met een placebo (een middel zonder werkzame stof) toegewezen. Dit is nodig om de werkzaamheid en veiligheid van een nieuw geneesmiddel te kunnen bepalen. De deelnemer en het onderzoeksteam weten pas na afloop van de studie welke behandeling de deelnemer krijgt.

Een overzicht van alle lopende medicijnstudies vindt u hier.

ADORE studie
  • Fase 3 medicijnstudie naar het nieuwe geneesmiddel ‘FAB122’ (een orale vorm van het geneesmiddel edaravone).
  • De studiemedicatie (FAB122 of de placebo*) moet dagelijks worden ingenomen als drankje.
  • De studie duurt 72 weken, waarin u ongeveer 9 keer het UMC Utrecht moet bezoeken en ongeveer 7 keer telefonisch contact met het onderzoeksteam heeft.

Lees meer over deze studie en de criteria voor deelname op de website van TRICALS.

Lees hier een interview met Juliette over deelname aan de ADORE studie.

COURAGE-ALS studie
  • Fase 3 medicijnstudie naar het middel reldesemtiv.
  • De studiemedicatie (reldesemtiv of de placebo) moet dagelijks als capsule worden ingenomen.
  • De studie duurt 48 weken, waarin u 8 keer het UMC Utrecht moet bezoeken.

De eerste 24 weken ontvangt u reldesemtiv of de placebo. Daarna ontvangen alle deelnemers nog eens 24 weken reldesemtiv.

Lees meer over deze studie en de criteria voor deelname op de website van TRICALS.

PHOENIX studie
  • Fase 3 medicijnstudie naar het nieuwe geneesmiddel ‘AMX0035’.
  • De studiemedicatie (AMX0035 of de placebo*) moet dagelijks worden ingenomen als drankje.
  • Het gehele onderzoek duurt 1 jaar, waarin u ongeveer 6 keer het UMC Utrecht moet bezoeken en 13 keer telefonisch contact met het onderzoeksteam heeft.

Lees meer over deze studie en de criteria voor deelname op de website van TRICALS.

Aanmelden voor deelname

Wilt u bijdragen aan een medicijnstudie? Dan kunt u zich aanmelden door te mailen naar info@tricals.org. Vermeld bij uw interesse alstublieft uw naam, geboortedatum en telefoonnummer.