Resultaten TUDCA: geen effect van het onderzochte middel

lab-foto
28 maart 2024
lab-foto

Het TUDCA-ALS consortium heeft de eerste resultaten bekend gemaakt van de TUDCA-studie. Helaas laten de resultaten zien dat het nemen van het middel niet heeft geleid tot vertraging van de ziekte.  

De resultaten van het onderzoek laten zien dat mensen die het middel TUDCA namen niet langzamer achteruitgingen op functionele en motorische functies, ten opzichte van mensen die de placebo kregen. Ook werden er geen statistische verschillen gevonden tussen het middel en de placebo voor overlevingsduur en biomarkers, zoals neurofilamenten.

TUDCA-studie

De TUDCA-studie was een grootschalige fase 3-studie, waaraan in Nederland 26 mensen deelnamen. De studie vond plaats in 25 centra, verspreid over zeven Europese landen, waaronder het ALS Centrum in het UMC Utrecht. Het onderzoek was een zogeheten investigator-initated study, dat betekent dat het is opgezet door onderzoekers zelf. Financiering van het onderzoek kwam van de Europese Unie. 

Het middel tauroursdeixycholzuur, oftewel TUDCA, is een galzuur dat in kleine hoeveelheden voorkomt en het menselijk lichaam zelf aanmaakt. TUDCA is commercieel verkrijgbaar als voedingssupplement. Eerdere kleine studies met TUDCA lieten aanwijzingen zien voor een mogelijk vertragend effect bij ALS. Deze aanwijzingen werden helaas niet bevestigd in de fase-3 studie. De resultaten van de huidige studie laten niet de vertragende effecten zien die werden verwacht. Wel werd het middel goed getolereerd en was het middel veilig om in te nemen. Vanwege de uitblijvende positieve resultaten adviseert het ALS Centrum om het middel niet zelf aan te schaffen en in te nemen. 

Reactie ALS Centrum

“De resultaten van de TUDCA-studie vallen helaas tegen. Het blijft altijd lastig als een studie negatief is, zeker voor mensen met ALS. Toch blijven we gemotiveerd en hoopvol en blijven we ons onverminderd inzetten om een oplossing voor ALS te vinden en deze rotziekte de wereld uit te helpen.”, aldus Leonard van den Berg, neuroloog en coördinator van het ALS Centrum.  

“We willen alle deelnemers bedanken voor de tijd en moeite die zij in het onderzoek hebben gestoken. Zonder deelname van mensen met ALS zou het onderzoek niet plaats hebben kunnen vinden. Ondanks dat de resultaten negatief zijn, zijn we wel weer wijzer geworden als het gaat om het werkingsmechanisme rondom ALS. Daarom wil ik ook de onderzoekers bedanken. Zij hebben een solide onderzoek opgezet en uitgevoerd met een lange follow-up. Ondanks dat de resultaten niet zijn wat we hadden gehoopt, hebben we nu wel een grote hoeveelheid data die we kunnen gebruiken bij vervolgonderzoeken.” 

Alle deelnemers van de TUDCA-studie zijn persoonlijk op de hoogte gesteld van de resultaten en wat dit voor hen betekent. Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit nieuwsbericht, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via het mailadres: trialals@umcutrecht.nl 

Bekijk het persbericht van TUDCA-ALS