Himalaya-studie: geen effect onderzoeksmiddel

pexels-polina-tankilevitch-3735782
22 februari 2024
pexels-polina-tankilevitch-3735782

Het farmaceutisch bedrijf Sanofi-Aventis heeft bekendgemaakt dat het onderzoeksmiddel SAR443820 van de Himalaya-studie geen effect heeft laten zien. Daarom is besloten om behandeling met het middel niet voort te zetten.

Himalaya-studie

De Himalaya-studie is een fase 2, dubbelblind, gerandomiseerd en placebogecontroleerd onderzoek. Dat betekent dat de werking van het middel SAR443820 vergeleken werd met de werking van een placebo. Gedurende de eerste 24 weken kreeg twee derde van de deelnemers het onderzoeksmiddel, een derde kreeg een placebo.

De dubbelblinde periode van 24 weken is afgerond. Op basis van analyse van deze data is geconcludeerd dat het onderzoeksmiddel geen effect heeft. Dat betekent dat er geen verschil is tussen het nemen van het medicijn en de placebo. Dit heeft geleid tot het besluit om behandeling met het middel niet voort te zetten.

Wereldwijd hebben 305 mensen aan de studie deelgenomen, waarvan twaalf mensen in Nederland. Alle deelnemers van de studie in Nederland zijn door het ALS Centrum persoonlijk op de hoogte gesteld. De beëindiging van deze studie heeft geen invloed op andere lopende medicijnstudies.

Reactie ALS Centrum

“We betreuren de resultaten van de Himalaya-studie. Hoewel het niet de resultaten zijn waar we op gehoopt hadden, blijven we vastberaden in onze zoektocht naar een medicijn”, zegt Leonard van den Berg, neuroloog en coördinator van het ALS Centrum. “Onze oprechte dank gaat uit naar alle deelnemers voor hun toewijding en inzet tijdens deze studie.”

Vragen

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit nieuwsbericht, dan kunt u contact met ons opnemen via trialals@umcutrecht.nl.