Resultaten ADORE-studie: geen effect van medicatie

1654154249240
10 januari 2024
1654154249240

Het farmaceutische bedrijf Ferrer heeft de eerste resultaten van de ADORE-studie bekendgemaakt. Uit analyse blijkt dat het onderzochte middel (Edaravone) helaas niet effectief is als behandeling voor ALS. 

ADORE-studie

De ADORE-studie is een fase 3-studie waarin de werkzaamheid en veiligheid van het middel Edaravone (FAB122) werd getest. Deelnemers moesten het middel gedurende 48 weken dagelijks innemen. Wereldwijd deden zo’n 300 mensen met ALS mee aan het onderzoek. 

Er werd gedacht dat Edaravone, door oxidatieve stress te voorkomen of verminderen, de voortgang van ALS zou vertragen. Uit de resultaten die vandaag zijn bekend gemaakt blijkt echter dat het middel niet de verwachte werking heeft. 

Negatieve resultaten

Uit de eerste analyse van de resultaten is gebleken dat de deelnemers die het middel kregen geen vertraagde aftakeling hadden ten opzichte van deelnemers die een placebo kregen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het middel niet bijdraagt aan vertraging van de ziekte en dus niet effectief is. Het middel is wel veilig en werd goed verdraagt door de deelnemers.  

 

Reactie ALS Centrum

Deze uitkomst zal voor veel mensen onverwachts zijn; dit is namelijk niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. Het is ontzettend jammer dat het middel Edaravone niet het gewenste effect blijkt te hebben. Ondanks deze tegenslag, blijven we ons onverminderd inzetten om zo snel mogelijk een behandeling te vinden voor ALS. We willen alle deelnemers bedanken voor hun tijd en moeite die ze hebben gestopt in deelname aan de ADORE-studie,aldus Leonard van den Berg, neuroloog en coördinator van het ALS Centrum.  

Wat betekent dit voor mensen met ALS in Nederland?

Alle deelnemers van de ADORE-studie zijn persoonlijk op de hoogte gesteld van de resultaten.  

Door de tegenvallende resultaten stopt het bedrijf ook met open-label extension studie ADOREXT. Hierbij werd de lang termijn veiligheid van het middel getest. Deze stopzetting heeft verder geen invloed op andere lopende medicijnstudies.  

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit nieuwsbericht, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via het mailadres: trialals@umcutrecht.nl