Samenvatting van het artikel

  • Als de neuroloog vermoedt dat er sprake is van ALS, verwijst hij of zij deze persoon vaak door naar het ALS Centrum Nederland.
  • Er bestaat niet één test die ALS kan aantonen of uitsluiten. Voor het stellen van de diagnose is bijzondere expertise en ervaring nodig, zoals aanwezig bij het ALS Centrum.
  • Na het stellen van de diagnose ALS verwijst het ALS Centrum hem of haar naar het dichtstbijzijnde ALS-behandelteam voor begeleiding en behandeling.

Verwijzing

Het ALS Centrum is hét expertisecentrum op het gebied van zorg, onderwijs en onderzoek bij ALS, PSMA en PLS. Mensen met een verdenking op ALS, PSMA of PLS kunnen bij ons terecht na doorverwijzing of voor een second opinion.

Als de neuroloog vermoedt dat er sprake is van ALS, verwijst hij of zij deze persoon vaak door naar het ALS Centrum Nederland. Het ALS Centrum biedt ook de mogelijkheid voor een second opinion over de diagnose of over behandelmogelijkheden, hiervoor is een verwijzing van een neuroloog of huisarts nodig. De neuroloog (eventueel huisarts) stuurt dan een verwijsbrief naar het ALS Centrum.

  • Faxnummer voor verwijzingen: 088 – 755 54 94
  • Telefoonnummer voor verwijzingen: 088 – 7551546

Diagnose

Er bestaat niet één test die ALS kan aantonen of uitsluiten. Voor het stellen van de diagnose is bijzondere expertise en ervaring nodig, zoals aanwezig bij het ALS Centrum. Wij hebben veel ervaring op het gebied van ALS, PSMA en PLS, en zeer vakbekwame neurologen en verpleegkundig specialisten in huis. Wij streven ernaar diagnoses in één dag te stellen. Daarnaast staan persoonlijk contact en goede nazorg bij ons hoog in het vaandel.

Na het stellen van de diagnose ALS verwijst het ALS Centrum hem of haar naar het dichtstbijzijnde ALS-behandelteam voor begeleiding en behandeling door een revalidatiearts, een in ALS gespecialiseerde fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, etc.

Contact

Neem contact op met de polikliniek neuromusculaire ziekten via polinmz@umcutrecht.nl.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.