Geschreven door:
esther-kruitwagen-blauw
Esther Kruitwagen, dr.
Revalidatiearts

Samenvatting van het artikel

  • Mensen met ALS, PSMA en PLS ervaren vaak pijnklachten bij uitval van spierkracht en bij toename van immobiliteit. Het is belangrijk dat zorgverleners deze klachten zo actief mogelijk behandelen.
  • Spierziekten Nederland heeft een online cursus ontwikkeld voor mensen met pijnklachten.

Mensen met ALS, PSMA en PLS ervaren vaak pijnklachten bij uitval van spierkracht en bij toename van immobiliteit. Het is belangrijk dat zorgverleners deze klachten zo actief mogelijk behandelen.

Naast de pijnklachten door uitval van spierkracht en toename van immobiliteit, kunnen er bijvoorbeeld ook schouderklachten ontstaan door een verkeerde hantering tijdens transfers of zijn er drukplekken.

Informatie voor zorgverleners

Het is bekend dat pijnklachten een negatieve rol spelen in de ervaren kwaliteit van leven van mensen met ALS. Het is voor de zorgverlener dus erg belangrijk om proactief te vragen naar eventuele pijnklachten, een goede analyse te doen en deze zo actief mogelijk te behandelen.

De MND Association biedt Engelstalige informatie voor professionals over Pijn bij ALS

Cursus Omgaan met pijn

De patiëntenvereniging Spierziekten Nederland heeft de e-cursus Omgaan met pijn ontwikkeld voor patiënten. Hier worden verschillende vragen beantwoord: waar komt pijn vandaan? Wie kan u helpen? Wat kunt u zelf doen? Voor leden, volgers en abonnees van Spierziekten Nederland is de cursus gratis te volgen via de persoonlijke pagina op de website van Spierziekten Nederland.

Artikel geschreven door:
esther-kruitwagen-blauw
Esther Kruitwagen, dr.
Ik ben revalidatiearts in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en doe onderzoek naar kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van patiënten.
Revalidatiearts
UMC Utrecht
Artikelen van Esther Kruitwagen, dr.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.