Spierzwakte en atrofie

3 oktober 2023
Bewegen
Geschreven door:
esther-kruitwagen-blauw
Esther Kruitwagen, dr.
Revalidatiearts

Samenvatting van het artikel

  • De aantasting van de motorische neuronen door ALS en PSMA veroorzaakt onder andere spierzwakte. De spieren krijgen onvoldoende tot geen prikkels meer om aan te spannen, waardoor de spier zwakker en dunner wordt (atrofie).
  • De behandeling richt zich op onderhoud van spierlengte en van de beweeglijkheid (mobiliteit) van de gewrichten. Dit kan met mobiliserende oefeningen.
  • Om ervoor te zorgen dat mensen met ALS zo lang mogelijk zelfstandig zijn, kunnen hulpmiddelen geadviseerd en/of op maat gemaakt worden.

Spierzwakte is kenmerkend bij ALS en PSMA, waardoor problemen ontstaan bij bewegen en de zelfstandigheid afneemt. Het is belangrijk om op tijd passende alternatieven te vinden om complicaties te voorkomen en zodat iemand mobiel en zelfstandig blijft.

De aantasting van de motorische neuronen door ALS en PSMA veroorzaakt onder andere spierzwakte. De spieren krijgen onvoldoende tot geen prikkels meer om aan te spannen, waardoor de spier zwakker en dunner wordt (atrofie). Hierdoor ontstaan verschillende problemen. De spieren raken steeds sneller overbelast bij activiteiten. Bepaalde bewegingen worden steeds moeilijker of onmogelijk om zelf uit te voeren. Doordat iemand met ALS/PSMA minder beweegt, kunnen complicaties optreden. Gewrichten kunnen stijver worden en spieren korter.

Behouden spierlengte en beweeglijkheid gewrichten

De behandeling richt zich op onderhoud van spierlengte en van de beweeglijkheid (mobiliteit) van de gewrichten. Dit kan met mobiliserende oefeningen. Daarnaast kunnen spalken of orthesen gebruikt worden om de spierfunctie over te nemen (bijvoorbeeld een spalk voor enkel en voet, een halskraag en een sling/mitella). Vraag de fysiotherapeut van uw ALS-behandelteam om advies over oefeningen.

Hulpmiddelen om lang actief te blijven

Om ervoor te zorgen dat mensen met ALS zo lang mogelijk zelfstandig zijn, kunnen hulpmiddelen geadviseerd en/of op maat gemaakt worden. Het is belangrijk om bijtijds de hulpmiddelen aan de orde te stellen en te kiezen voor varianten die snel leverbaar zijn. Ook voor werken, vervoer en wonen moeten eventueel alternatieven en aanpassingen gemaakt worden, bijvoorbeeld computeraanpassingen en vervoersvoorzieningen.

Artikel geschreven door:
esther-kruitwagen-blauw
Esther Kruitwagen, dr.
Ik ben revalidatiearts in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en doe onderzoek naar kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van patiënten.
Revalidatiearts
UMC Utrecht
Artikelen van Esther Kruitwagen, dr.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.