Een dagje mee met logopedist Merlijn
Merlijn Storm is logopedist bij het ALS-behandelteam in het UMC Utrecht. Met meer dan 20 jaar ervaring in het UMC Utrecht, heeft Merlijn een uitgebreide expertise opgebouwd in het behandelen van neurologische aandoeningen, waaronder ALS. Merlijn: “Ik begeleid mensen met ALS op het gebied van spreken, slikken en speekselbeheersing. Zelfs kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in de kwaliteit van leven van iemand met ALS.”
Merlijn werkt al meer dan 20 jaar in het UMC Utrecht. Tijdens haar opleiding tot logopedist ontdekte ze haar passie voor de neurologie. “Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat mijn interesse vooral lag bij neurologische aandoeningen. Dit leidde ertoe dat ik me als logopedist heb gespecialiseerd in het werken met mensen die neurologische klachten hebben.”
Kliniek
Merlijn begint haar dag vaak achter de computer. “Ik begin de dag met het beantwoorden van mijn mail, waarbij verschillende vragen langskomen: vragen van patiënten en collega’s.
Rond tien uur ga ik naar de kliniek, waar ik voornamelijk patiënten zie met neurologische aandoeningen. Zij hebben als gevolg van een infarct, bloeding of neuromusculaire aandoening moeite met slikken en spreken. Dit kunnen ook mensen met ALS zijn, maar de klachten zijn heel divers.”
In de middag werkt Merlijn meestal op de polikliniek Revalidatie, waar ze sinds 2019 deel uitmaakt van het ALS-behandelteam in het UMC Utrecht. “Ik begeleid mensen met ALS op het gebied van spreken, slikken en speekselbeheersing”, vertelt Merlijn. “We maken gebruik van de ALS@Home-app, waarmee patiënten vragenlijsten invullen om de voortgang van de ziekte te monitoren. Als er problemen worden geconstateerd met slikken, spreken en/of de speekselbeheersing, wordt de patiënt doorverwezen naar een logopedist.”
Communicatiehulpmiddelen
Wanneer het communiceren moeilijker wordt, onderzoekt Merlijn welke communicatiehulpmiddelen het beste passen bij de patiënt en zijn omgeving. “Patiënten kunnen verschillende hulpmiddelen uitproberen. Nadat een geschikt hulpmiddel is gekozen, vraag ik dit aan en begeleid ik de patiënt bij het gebruik ervan.”
“Het is natuurlijk enorm wennen als je opeens moet communiceren met behulp van een toetsenbord of via oogbesturing als de handen niet meer goed functioneren. Dat is een heel andere manier van communiceren. Mijn taak is om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.”
Slikken en speekselbeheersing
Merlijn helpt ook bij problemen met slikken en speekselbeheersing. “Het doel is om mensen zo lang mogelijk oraal te laten eten en drinken. Als bepaalde voedselconsistenties niet meer mogelijk zijn, kijken we naar aanpassingen zoals het zachter maken van voedsel of het verdikken van vloeistoffen.”
“Ook de speekselbeheersing is belangrijk”, legt Merlijn uit. “Als mensen een slechtere slikfunctie hebben, slik je minder vaak en hoopt het speeksel zich op. We bieden begeleiding door mensen andere gewoontes aan te leren, bijvoorbeeld vaker bewust te slikken.
‘Kleine dingen kunnen voor veel extra kwaliteit van leven zorgen'
“Wat ik het leukste vind aan mijn werk is de afwisseling en de vele mensen die ik ontmoet. Zelfs kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in de kwaliteit van leven van iemand. Het is bijzonder om te zien hoe deze veranderingen bijdragen aan hun welzijn.”