Aangepaste voeding

4 juni 2024
Eten en drinken
Kauwen en slikken

Samenvatting van het artikel

  • Mensen met ALS hebben vaak moeite met stugge, droge of taaie voedingsmiddelen.
  • Vaak help het om de voeding klein te snijden, smeuïg te maken of te malen. De logopedist en diëtist van uw ALS-behandelteam kunnen samen met u bekijken wat in uw situatie de beste oplossing is.
  • Het is belangrijk om voldoende vocht en voeding binnen te krijgen. Overleg aanpassingen in uw eetgewoonten daarom altijd met de logopedist en/of diëtist van uw ALS-behandelteam.

Wanneer eten bij mensen met ALS moeizaam verloopt, doordat de spieren van de mond en keel minder krachtig zijn of snel vermoeid raken, kan het nodig zijn om de voedingsconsistentie (de structuur van de voeding) aan te passen.

Mensen met ALS hebben vaak moeite met stugge, droge of taaie voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn vlees, broodkorsten, nootjes, bladgroenten en kruimelige koek. Er zijn verschillende mogelijkheden om de voeding aan te passen. Vaak help het om de voeding klein te snijden, smeuïg te maken of te malen. De logopedist en diëtist van uw ALS-behandelteam kunnen samen met u bekijken wat in uw situatie de beste oplossing is.

Voeding snijden

De meest eenvoudige manier om voeding makkelijk te kunnen kauwen, is het eten in kleine stukjes te (laten) snijden. Op deze manier kost het minder tijd en energie om te kauwen. Ook verslikt iemand zich daardoor vaak minder snel. De ergotherapeut van uw ALS-behandelteam kan u adviseren over aangepast bestek.

Smeuïge voeding

Wanneer voeding smeuïger is, heeft u minder kracht in de keel nodig om het voedsel te verplaatsen. Ook blijft de voeding beter bij elkaar waardoor er minder kruimels achter blijven in de keel. U maakt voeding smeuïg door er meer vloeistof aan toe te voegen, zoals jus, saus, bouillon, appelmoes of yoghurt.

Gemalen voeding

Wanneer kauwen en verplaatsen van voedsel in de mond niet lukt, is het nodig om voeding te malen. Dit kunt u doen met een pureestamper, staafmixer, blender of keukenmachine. Op deze manier kunt u de gewenste consistentie bepalen. Malen gaat het best wanneer er vloeistof is toegevoegd, bijvoorbeeld groentenat, sap, jus, room of bouillon.

Er bestaan veel gerechten die van nature een zachtere consistentie hebben en dus makkelijker eetbaar zijn. Denk hierbij aan stamppotten, maaltijdsoepen, pap, zachte vis, ragout enzovoort. Daarnaast zijn er kant-en-klare gemalen maaltijden die u online kunt bestellen.

Voeding zeven

Als u moeite heeft met het wegslikken van kleine stukjes in de gemalen voeding, zoals pitjes in een smoothie of kleine stukjes in soep, kunt u de voeding eventueel zeven.

Het is belangrijk om voldoende vocht en voeding binnen te krijgen. Overleg aanpassingen in uw eetgewoonten daarom altijd met de logopedist en/of diëtist van uw ALS-behandelteam. Zij kunnen meedenken in de keuzes met betrekking tot drinken en eten.

Meer informatie over het aanpassen van voeding is te vinden op de website datisevenslikken.nl.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.