Samenvatting van het artikel
- De logopedist begeleidt bij houdingsaanpassingen en strategieën om te zorgen dat het speeksel beter beheerst wordt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid over te gaan tot medicamenteuze behandeling.
- Via bestraling of botuline-injecties kan de werking van de speekselklieren gedeeltelijk of geheel worden stopgezet. De speekselremming kan als nadeel hebben dat de mond dan weer te droog wordt, wat het slikken moeilijk maakt.
- Het vermijden van zure producten, scherpe kruiden en specerijen kan het speekselverlies verminderen.
Het doorslikken van het in de mond aanwezige speeksel is een automatisme voor de meeste mensen. Dit gebeurt spontaan en hier wordt niet bij nagedacht. Maar mensen met ALS hebben vaak moeite met slikken. Hierdoor wordt het speeksel onvoldoende doorgeslikt, hoopt het zich op in de mond en loopt het uiteindelijk uit de mond.
Typische klachten bij het onvoldoende doorslikken van speeksel zijn: veelvuldig afvegen van de mond, natte mondhoeken, speekselverlies uit de mond, speeksel dat wegzakt in de keel en een borrelige stem veroorzaakt, verslikken in speeksel en een nat hoofdkussen.
Behandelen van speekselverlies
Speekselverlies is een hardnekkig probleem waarbij het vinden van een goed evenwicht tussen te vochtig en te droog lastig te bereiken is. Over het algemeen wordt er onder begeleiding van een logopedist van het ALS-behandelteam begonnen met houdingsaanpassingen en strategieën om te zorgen dat het speeksel beter wordt beheerst.
Als strategieën niet meer voldoende zijn, zijn er mogelijkheden voor medicamenteuze behandelingen. Vaak wordt hiervoor glycopyrronium of amitriptyline voorgeschreven. Daarvoor kan men bij de revalidatiearts of huisarts terecht. Als alternatief wordt ook scopolamine voorgeschreven, waarbij een verminderde speekselproductie/droge mond een bijwerking is.
Als dit onvoldoende werkt is er een mogelijkheid om via bestraling of Botuline Toxine A-injecties de werking van de speekselklieren gedeeltelijk of geheel stop te zetten. De speekselremming kan als nadeel hebben dat de mond te droog wordt, wat het slikken moeilijker maakt. Soms is het nodig om speeksel weg te zuigen uit de mond. Dan kan via de verzekering een afzuigapparaat aangevraagd worden.
Voor een volledig overzicht van de behandelmogelijkheden verwijzen we u naar: Behandelmogelijkheden bij speekselverlies droge mond en slijmvorming
Speeksel en voeding
Tijdens het eten wordt er meer speeksel geproduceerd. De meeste mensen met ALS hebben geen klachten van speekselverlies tijdens het eten, omdat de slikfrequentie dan voldoende is.
Door zure producten (zoals citrusvruchten) en scherpe kruiden en specerijen worden de speekselklieren nog sterker geactiveerd. Sommige mensen met speekselverlies merken verbetering als zij deze producten vermijden. Deze adviezen lossen het probleem van speekselverlies niet volledig op.
Tips bij speekselverlies:
- Vermijd zure dranken als grapefruitsap, sinaasappelsap, citroensap.
- Vermijd zure voedingsmiddelen zoals vruchtenpuree.
- Voeg aan zure voedingsmiddelen een scheutje ongeklopte room toe.
- Vermijd prikkelende stoffen en scherpe kruiden en specerijen in uw voeding.
Overleg met de logopedist en/of diëtist van het ALS-behandelteam om tot een advies op maat te komen.
Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!
-
Kennisbank
Voedingsadviezen bij ALS en PSMA
2 oktober 2023AdviezenEten en drinkenIn dit artikel vindt u documenten met voedingsadviezen voor mensen met ALS en PSMA.
-
Kennisbank
ALS en calorierijke voeding
9 februari 2023ALS PLS PSMA en FTDOp gewicht blijvenHet is bij ALS, PSMA en PLS heel belangrijk om niet af te vallen. Gewichtsverlies houdt namelijk verband...
-
Kennisbank
Slijm
SymptomenPraten en speekselKauwen en slikkenVeel mensen met ALS hebben last van slijmvorming en taai slijm. Het aanleren van hoesttechnieken kan zinvol zijn.
-
Kennisbank
Verschijnselen/symptomen van ALS
25 oktober 2023SymptomenDe ziektebeelden van ALS en PSMA zijn bij elke persoon anders en beide ziektes kennen een groot aantal...
-
Kennisbank
Hulpmiddelen bij het eten en drinken
25 oktober 2023HulpmiddelenEten en drinkenAls de arm/handfunctie verslechtert dan gaat het vasthouden van het bestek en het eten naar de mond brengen...
-
Kennisbank
Alcohol, roken en overige genotsmiddelen
AdviezenAlcohol, roken en overige genotsmiddelen kunnen van invloed zijn op medicijngebruik en het ziekteverloop.
-
Kennisbank
Voedingssonde: wat is het?
25 september 2023Behandelen van lichamelijke klachtenEten en drinkenKauwen en slikkenVeel mensen met ALS krijgen problemen met het kauwen en slikken door zwakte van de spieren in het...