Eerste deelnemers begonnen in MAGNET medicijnstudie

mg_6238-1-scaled
7 april 2022
mg_6238-1-scaled

De eerste deelnemers zijn gestart in de MAGNET medicijnstudie. In deze zogeheten ‘platformstudie’, kunnen we meerdere behandelingen voor ALS gelijktijdig onderzoeken. De studie is opgezet door TRICALS (een internationale samenwerking tussen ALS Centra) en zal lopen in zeven verschillende landen. In het ALS Centrum zijn de eerste mensen met ALS begonnen.

De MAGNET medicijnstudie maakt het mogelijk om meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd te onderzoeken. Dit zorgt voor een snelle screening van potentiële nieuwe medicijnen en versnelt het proces om een geneesmiddel voor ALS te vinden. Daarnaast kunnen we op elk moment nieuwe kandidaat-medicijnen toevoegen.

Lithiumcarbonaat

Het eerste medicijn dat we gaan onderzoeken met de MAGNET-platformstudie is het middel lithiumcarbonaat. Een eerdere studie liet zien dat mensen met ALS die een specifieke UNC13A-mutatie dragen, mogelijk baat hebben bij een behandeling met lithiumcarbonaat. Onderzoek tot nu toe heeft laten zien dat lithiumcarbonaat veilig is voor mensen met ALS. Met de MAGNET studie willen we het gunstige effect van lithiumcarbonaat bevestigen bij mensen die drager zijn van een UNC13A-mutatie. Als onderdeel van de studie wordt daarom een genetische test uitgevoerd om te kijken of deelnemers mutaties hebben in dit gen.

Internationale studie

De MAGNET studie zal lopen in zeven landen: Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Spanje en Australië. Inmiddels zijn de eerste deelnemers gestart in Nederland en Zweden. “ALS is een meedogenloze ziekte met een overweldigende impact op patiënten en hun dierbaren. Het is daarom hoogstnoodzakelijk dat we zo snel mogelijk effectievere behandelingen ontwikkelen. De lancering van het MAGNET-platformonderzoek is een belangrijke mijlpaal in onze zoektocht naar behandelingen voor ALS. We zijn daarom erg verheugd dat we hiermee zijn begonnen en zijn ervan overtuigd dat het een belangrijke bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen”, zegt professor Leonard van den Berg, voorzitter van TRICALS en directeur van het ALS Centrum Nederland.

“We zijn ervan overtuigd dat de MAGNET studie een belangrijke bijdrage zal leveren aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor ALS.”

Leonard van den Berg

Minder placebo en betere toegankelijkheid

In medicijnstudies wordt een experimentele behandeling altijd vergeleken met een placebo. Dit is een middel dat er hetzelfde uitziet en op dezelfde manier wordt toegediend, maar wat geen werkzame bestanddelen bevat. Een namaak-behandeling dus. Door de vernieuwende opzet van de MAGNET studie, hebben deelnemers een grotere kans om het experimentele medicijn te krijgen in plaats van de placebo. Voor de deelnemers die wel een placebo krijgen, wordt de tijd dat ze placebo gebruiken zo kort mogelijk gehouden.

Ook de criteria voor deelname aan de MAGNET studie verschillen van andere medicijnstudies en zijn bedoeld om meer mensen met ALS de mogelijkheid te geven om mee te doen. “Momenteel hanteren medicijnstudies voor ALS vaak strenge criteria voor deelname. Het resultaat is dat de meerderheid van de mensen met ALS onnodig wordt afgewezen. Dit heeft als neveneffect dat de groep die wel door de selectie heen komt, niet meer representatief is voor de werkelijke patiëntenpopulatie. Bij TRICALS gebruiken we daarom een computermodel om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor deelname”, zegt Ruben van Eijk, universitair docent en medisch statisticus bij het UMC Utrecht. Het computermodel gebruikt gegevens zoals leeftijd, ziekteduur, longfunctie en metingen van het dagelijks functioneren om iemands ziekteverloop te voorspellen. “Het TRICALS-computermodel kan in sommige gevallen het aantal mensen dat in aanmerking komt om mee te doen vervijfvoudigen. Ons uiteindelijke doel is om iedereen met ALS de kans te geven deel te nemen aan een medicijnstudie”, concludeert Dr. Ruben van Eijk.

“Ons uiteindelijke doel is om iedereen met ALS de kans te geven deel te nemen aan een medicijnstudie.”

Ruben van Eijk

Meer informatie

Hier vindt u meer informatie over de MAGNET studie. Heeft u interesse in deelname? Registreer u dan nu bij TRICALS via de website en stuur een e-mail naar Tommy Bunte via info@tricals.org. Vermeld hierbij alstublieft uw naam, geboortedatum en telefoonnummer.