Samenvatting van het artikel

  • Bij elk vliegveld in Nederland kan van tevoren begeleiding worden aangevraagd voor het reizen met een rolstoel. Bespreek de mogelijkheden voor in het vliegtuig van tevoren met de luchtvaartmaatschappij.
  • Bij het meenemen van sondevoeding is een medische verklaring van een arts of diëtiste noodzakelijk.
  • Bij het reizen met beademing is het belangrijk dat u uw CTB minimaal vier weken van tevoren informeert. Uw CTB regelt voor u een medische verklaring in het Engels en geeft uw reis door aan de firma waar uw beademingsapparatuur besteld is.

Wanneer u afhankelijk bent van bepaalde hulpmiddelen, kan dit een vakantie organiseren bemoeilijken. In dit artikel kunt u lezen waar u rekening mee kunt houden en hoe u bepaalde zaken van tevoren kunt regelen en voorbereiden.

Rolstoel

Bij elk vliegveld in Nederland zijn invalidenparkeerplaatsen beschikbaar. Ook kan bij elk vliegveld van tevoren begeleiding aangevraagd worden. U wordt dan bijvoorbeeld geholpen met inchecken en begeleid naar uw vliegtuig. Bij Schiphol kunt u om een groene keycord vragen bij de assistentiebalie in de vertrekhal. Dit keycord is speciaal voor mensen met een minder zichtbare beperking. Door het keycord te dragen kunnen de medewerkers van Schiphol u extra tijd en ruimte geven om (samen met uw gezelschap) door de controles heen te gaan.

Kunt u zelf nog kleine stukken lopen maar heeft u toch een rolstoel nodig voor de wat langere afstanden, dan kunt u gebruikmaken van een standaard rolstoel van het vliegveld. Het is daarnaast ook mogelijk om met uw eigen rolstoel tot aan het vliegtuig te komen. Voor reizigers met een rolstoel is er een bredere doorgang bij de securitycontrole. De beveiligheidsbeamte controleert u en uw rolstoel op verboden items en gebruikt hiervoor eventueel een handscanner.

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij kunt u in uw eigen rolstoel aan boord van het vliegtuig komen. Daar kan personeel u overzetten in een cabinerolstoel of vliegtuigstoel. Dit gebeurt altijd in overleg met de vliegtuigmaatschappij. Bespreek dit van tevoren met uw luchtvaartmaatschappij. Op de website van Schiphol is meer informatie te vinden voor reizigers met verminderde mobiliteit.

Sondevoeding

Wanneer u gebruikmaakt van sondevoeding, is het belangrijk een aantal zaken van tevoren goed te regelen. Wanneer u de sondevoeding zelf meeneemt, zult u een medische verklaring aan een arts (of diëtiste) moeten vragen. Op vertoon van een medische verklaring mag bij de meeste luchtvaartmaatschappijen de sondevoeding als extra bagage vrij worden meegenomen. Ook wanneer u met de auto naar het buitenland reist, is een medische verklaring noodzakelijk.

Gaat u een langere tijd op vakantie, dan kunt u contact opnemen met de fabrikant of leverancier van de sondevoeding. Zij kunnen u vertellen of de sondevoeding in het vakantieland aanwezig is en waar het verkrijgbaar is. Neemt u dan ook contact op met uw zorgverzekeraar om te bespreken of de sondevoeding die u in het buitenland aanschaft, vergoed wordt.

Let in het land van bestemming op de volgende zaken:

  • Bij gebruik van sondevoeding in poedervorm; controleer de kwaliteit van het kraanwater, en gebruik anders water uit flessen.
  • Bij warme temperaturen (30+ graden) bederft de sondevoeding sneller. Het is aan te raden om de fles of het pak sondevoeding korter aan te hangen dan normaal. Ook het tussentijds ontkoppelen van systemen en de voedingspomp dient zoveel mogelijk te worden beperkt. Indien een voedingspomp wordt gebruikt, is het goed om wat koelelementen in de rugzak te doen.
  • Bij extreme hitte zijn meer vocht en zout nodig. Zeker wanneer er alleen sondevoeding wordt gebruikt is het noodzakelijk dit aan te vullen. Tussen de voedingen door kan gebruik worden gemaakt van bouillon, zoutoplossing of ORS.

Beademing

Ook met beademing kunt u gewoon op vakantie gaan. Er zijn een aantal zaken die van tevoren geregeld moeten worden. Het is belangrijk dat u zowel bij uw reisbureau als bij uw luchtvaartmaatschappij meldt dat u met beademingsapparatuur reist. Uw beademingsapparaat gaat mee de passagiersruimte in, niet naar de bagageruimte. Als u tijdens uw vlucht de beademing wilt gebruiken, heeft u een elektrische aansluiting in het vliegtuig nodig en een droge accu (zes uur stroom).

Daarnaast informeert u uw CTB (minimaal vier weken van tevoren) dat u op reis gaat. U dient hiervoor een vakantieformulier in te vullen. Uw CTB regelt voor u een medische verklaring in het Engels en geeft uw reis door aan de firma waar uw beademingsapparatuur besteld is. Deze firma zal een Engelse brief naar u sturen die u eventueel bij de douane kunt laten zien en u informatie geven over het dichtstbijzijnde beademingsservice steunpunt van uw vakantiebestemming. Daarnaast kunt u met deze firma een tijdelijk reserve beademingsapparaat regelen om mee te nemen.

Kijk voor meer informatie op de website van het CTB Utrecht. Het vakantieformulier en de brief met informatie van het CTB Utrecht kunt u hier vinden.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.