Angst en paniek

10 februari 2023
Denken en gedrag

Samenvatting van het artikel

  • Angst en paniek kunnen ontstaan na het horen van de diagnose - angst voor het verloop van de ziekte - of in de eindfase - angst voor het overlijden of stikken.
  • Het wordt afgeraden om in de eerste weken na de diagnose grote beslissingen te nemen.
  • Bespreek uw angst met uw huisarts of revalidatiearts. Eventueel kan medicatie nodig zijn om uw angst te behandelen.

Na het horen van de diagnose kan er bij mensen met ALS, PSMA of PLS paniek ontstaan. Angst voor de gevolgen van de ziekte. Angst kan echter ook ontstaan door fysieke problemen, zoals een verminderde ademhaling.

Angst na diagnose of in de eindfase

Soms gebeurt het dat men, na het horen van de diagnose, erg angstig wordt of een paniekgevoel krijgt. Het slechte nieuws en de onzekerheid over het verloop van de ziekte kan een heftige reactie geven. Het wordt afgeraden om de eerste weken na het krijgen van de diagnose, grote beslissingen te nemen. U bent dan niet in staat evenwichtige beslissingen te nemen.

Gevoelens van angst en paniek kunnen ook voorkomen in de eindfase van de ziekte, wanneer het overlijden dichterbij komt. Er is dan angst voor de dood, angst voor de laatste fase of angst voor stikken. Angst kan ook een symptoom zijn van een verminderde ademhaling (hypoventilatie).

Bespreek uw angst

Het is verstandig de angst te bespreken met de huisarts of revalidatiearts. Soms is een gesprek en het samen bedenken van oplossingen voldoende om te voorkomen dat de angst het leven beheerst. Ook kan geestelijke begeleiding bij het (leren) omgaan met ALS, PSMA of PLS een oplossing zijn.

Medicatie

Soms is het nodig de angst te behandelen met medicatie. Dit kan met behulp van benzodiazepinen of diazepam. Ook amitriptyline is te overwegen, zeker als er sprake is van slaapproblemen en/of speekselvloed. Dit medicijn kan bij deze klachten helpen.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.