Rollator

9 oktober 2023
Bewegen
Zitten en staan

Samenvatting van het artikel

  • Een rollator kan ondersteuning bieden bij het lopen bij verminderde balans en/of verminderde spierkracht. Doordat u met twee handen kan steunen, wordt het lopen voor beide benen stabieler en lichter.
  • Een rollator wordt niet meer vergoed via de ziektekostenverzekeraar. Mensen met ALS kunnen samen met hun fysiotherapeut bespreken aan welke eisen de rollator moet voldoen.

Een rollator is een hulpmiddel voor ondersteuning tijdens het lopen bij verminderde balans en/of verminderde spierkracht.

Een rollator heeft een lichtgewicht stalen buizenframe met vier (soms drie) wieltjes met rubberen bandjes. Een rollator is in de regel een veiliger loophulpmiddel dan een stok. Doordat u met twee handen kan steunen, wordt het lopen voor beide benen stabieler en lichter.

Een rollator heeft twee handgrepen met remmen die kunnen worden vastgezet. Meestal heeft een rollator een kleine zitting waarop u kan uitrusten. Op de zitting kan soms ook een dienblad gemonteerd kan worden. Vaak heeft een rollator ook een mandje, zodat meer spullen meegenomen kunnen worden. De remmen zijn aan te passen zodat u zo nodig met één hand beide remmen kan bedienen.

Fotografie: Merlijn van der Wardt

Keuzemogelijkheden

Er zijn verschillende zaken waarop u kunt letten bij het kiezen van een rollator:

  • Een wat zwaardere rollator is stabieler en geeft dus meer steun. Een lichte rollator kan gemakkelijker in de auto getild worden.
  • Rollators kunnen opvouwbaar zijn. Het is goed om op te letten of de rollator niet te snel en te eenvoudig opvouwt. Voor het op- en uitvouwen van een rollator heeft u twee armen nodig.
  • Hoe groter de wielen, des te onregelmatiger de ondergrond kan zijn.
  • Er zijn ook rollators waarop met de onderarmen gesteund kan worden in plaats van met de handen (elleboogrollator).
Voordelen Aandachtspunten
  • Rollator heeft een rem en ‘parkeerrem’
  • Rollator vaak zwaar om op te tillen
  • Eenvoudig mee te nemen, op te klappen

Vergoeding

Een rollator wordt niet meer vergoed via de ziektekostenverzekeraar. Mensen met ALS kunnen samen met hun fysiotherapeut bespreken aan welke eisen de rollator moet voldoen. Aan de hand van deze eisen kan een rollator bijvoorbeeld gekocht worden bij een thuiszorgwinkel of leverancier van hulpmiddelen.

Stichting ALS op de weg heeft rollators beschikbaar voor uitleen. Deze uitleen is kosteloos.

 

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.