De scootmobiel

4 mei 2023
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Een scootmobiel is een drie- of vierwielige scooter met elektrische aandrijving die vooral buitenshuis wordt gebruikt voor langere afstanden.
  • Een scootmobiel is standaard uitgerust met handbediening, wanneer de handfunctie beperkt is kan voetbediening een oplossing zijn.
  • De aanvraag voor een scootmobiel gaat via de gemeente. Per gemeente verschillende regels en voorwaarden.

Er zijn verschillende typen scootmobielen, deze variëren in maximale snelheid en afstand die afgelegd kan worden (actieradius). Daarnaast bestaan er ook inklapbare scootmobielen. Een ergotherapeut kan adviseren of een scootmobiel een adequaat hulpmiddel kan zijn voor iemand met ALS.

Gebruik van een scootmobiel

Een scootmobiel is standaard uitgerust met handbediening. Door een hendel aan het stuur in te knijpen kan de gebruiker voor- en achteruitrijden. Mensen met ALS vinden het vaak moeilijk om langere tijd de hendel ingeknepen te houden. Ook kan verminderde kracht in de armen en schouders het sturen en het rijden lastig maken. Voetbediening kan een oplossing zijn voor het bedienen van het gas, maar niet voor het sturen. De ergotherapeut kan beoordelen of een scootmobiel een geschikte voorziening is en hoe de rijvaardigheid en de verkeersveiligheid is van de gebruiker.

Voor informatie over verschillende types scootmobielen kunt u terecht op de onafhankelijke hulpmiddelenwijzer van Vilans.

 

Aanvragen van een scootmobiel

Een scootmobiel moet worden aangevraagd bij de gemeente. De gemeente mag volgens de Wmo zelf bepalen of er een eigen bijdrage betaald moet worden. Informeer hiernaar bij uw eigen gemeente. De ergotherapeut bekijkt samen met de persoon aan welke eisen de scootmobiel moet voldoen. De gemeente heeft met leveranciers een contract afgesloten. Het is goed om na te gaan welke regels de gemeente nastreeft. Deze kunnen namelijk verschillen per gemeente.

Vaak beheert de leverancier een depot waar al verschillende scootmobielen staan. Tijdens de passing wordt gekeken welke scootmobiel aan de eisen voldoet en worden de lichaamsmaten gemeten. Als er een geschikt scootmobiel in het depot van de gemeente staat, zal de leverancier deze leveren en geen nieuwe bestellen. De leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De ergotherapeut kan inhoudelijk ondersteunen in het proces, maar is niet verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze. Die verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

"*" geeft vereiste velden aan

Gender
DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.